3D-alumiinitulostuksen Pohjoismaiden ykkönen vahvisti arsenaaliaan

Suomen ensimmäinen suljetun jauhekierron 3D-metallitulostin lisää tuotantokapasiteettia ja laajentaa materiaalivalikoimaa

3DStepin tuotantotiloissa Ylöjärvellä on otettu syyskuussa 2022 käyttöön Suomen ensimmäinen suljetulla jauhekierrolla varustettu 3D-metallitulostin. Automaattinen jauheenkäsittely ja -syöttö mahdollistaa tehokkaamman tulostamisen ja vähentää manuaalisen työn määrää.

Uutta SLM 280HL Twin Laser -metallitulostinta hyödynnetään jatkossa yksinomaan 3DStepin suosituimpaan tuoteryhmään eli alumiinitulosteisiin. Muualta vapautuva kapasiteetti mahdollistaa samalla materiaalivalikoiman laajentamisen titaaniseoksiin, jotka soveltuvat erinomaisesti muun muassa lääketieteen ja teollisuuden käyttötarpeisiin.

Metallituotteiden lisäävä valmistus on kasvattanut viime vuosina merkittävästi suosiotaan muun muassa teollisuuden, lääketieteen ja elintarviketeollisuuden aloilla. 3D-tulostamalla pystytään valmistamaan suuriakin sarjoja kustannustehokkaasti ja vähäisellä manuaalisella työllä. Lisäävä valmistus mahdollistaa myös sellaisten pienten ja monimutkaisten komponenttien valmistuksen, joita muilla menetelmillä on vaikeaa tai jopa mahdotonta saada aikaan.

Metallituotteiden kysyntä on lisääntynyt asiakaskunnassamme niin merkittävästi, että investointi uuteen SLM-tulostimeen tuli ajankohtaiseksi. Tulostimessa on kaksi laseria ja suljettu jauhekierto, mikä tehostaa tuotantoa ja vähentää samalla merkittävästi manuaalista työtä. Koska käytämme uutta tulostinta yksinomaan alumiinin tulostamiseen, säästämme myös aikaa materiaalivaihdoissa, kertoo 3DStepin Additive Manufacture Specialist Petri Ehonsalo.

Lisäkapasiteetti korkean kysynnän alumiinitöihin tarkoittaa samalla sitä, että metallitulostuskapasiteettia vapautuu muulta laitteistolta. Tämä on mahdollistanut syksyllä 2022 materiaalivalikoimiin uutuutena muun muassa titaaniseokset, jotka ovat kevyitä ja silti lujia ja jotka kestävät hyvin myös monia kemikaaleja. Ominaisuuksiensa ansiosta seokset ovatkin erittäin käyttökelpoisia muun muassa moniin teollisuuden ja lääketieteen sovelluksiin.

Tärkeä osa 3D-tulostamista on myös jälkikäsittely, jolla pystytään parantamaan tuotteen laatua ja laajentamaan käyttömahdollisuuksia. Siksi myös 3DStepillä panostetaan jälkikäsittelyyn vahvasti niin metallivalmistuksessa kuin polymeeritulostuksenkin puolella.

Syksyn 2022 uutuutena on niin sanottu täryviimeistely, jolla pystymme viimeistelemään tulosteiden pintaa aiempaa tarkemmin ja parantamaan pinnan laatua silloin, kun tuotteen käyttötarkoitus sitä vaatii. Pienimpienkin epäpuhtauksien ja irtopartikkelien poistaminen pinnasta on usein tarpeen esimerkiksi lääketieteen ja elintarviketeollisuuden käyttösovelluksia varten, Ehonsalo kertoo.

Kaiken kaikkiaan lisäävän valmistuksen hyödyntäminen on asiakkaiden keskuudessa selvästi lisääntynyt. Osa asiakkaista on kiinnostunut pääasiassa pelkistä lopputuotteista, mutta osaa kiinnostavat myös taustalla toimivat valmistusprosessit ja -tekniikat.

Keskustelemme mielellämme myös prosesseista ja tekniikoista niiden asiakkaiden kanssa, joita tämäkin puoli kiinnostaa. Osan kanssa teemme hyvinkin tiivistä, yhteistä kehitystyötä. Vaikka monissa yrityksissä jo hyödynnetäänkin 3D-tulosteita, yhteiset keskustelut avaavat usein näkymiä kokonaan uusiinkin käyttömahdollisuuksiin. Asiakkaat tuntevat oman liiketoimintansa ja sen vaatimukset, me taas lisäävän valmistuksen tekniikat ja mahdollisuudet, Ehonsalo toteaa. 

Edellinen
Edellinen

Suomen ensimmäinen Mimaki-täysväritulostin tarjoaa 3D-tulosteisiin 10 miljoonan värin valikoiman

Seuraava
Seuraava

3D-tulostus  - valmiina tulevaisuuteen