Formnext 2023 keräsi yli 32 000 kävijää tuoreimman 3D-tulostustiedon äärelle
3D-tulostuksen kansainvälinen Formnext 2023 -tapahtuma lupasi näyttää suuntaa teollisuuden tuottavammalle ja kestävämmälle tulevaisuudelle, ja sen se todella teki. Tapahtuma järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Se kokosi Saksan Frankfurt am Mainiin 859 näytteilleasettajaa ja peräti 32 851 kävijää. Alan kasvavasta kiinnostuksesta kertoo osaltaan se, että kävijämäärä nousi tänä vuonna jo entuudestaan korkeista lukemista yli 10 prosentilla.
Kansainvälistä kokemustenvaihtoa ja benchmarkia
Yksi Formnextin parhaista anneista on sen kansainvälinen kattavuus. Messut tarjoavat kokonaisvaltaisen näkymän lisäävän valmistuksen kansainväliseen kehitykseen. Tapahtuma on teknologiakehityksen näyteikkuna ja oiva paikka alan osaamisen ja tiedon hankkimiseen. Siksi Formnext on tarjonnut myös 3DStepille tärkeän alustan kansainvälisen toiminnan laajentamiseen, sekä uusien kumppanuuksien ja asiakkuuksien avaamiseen.
3DStep kasvattaa aktiivisesti kansainvälistä toimintaansa, ja Formnext on tärkeä osa kasvutarinaamme ja verkostojamme. Kansainvälistymisen myötä olemme vuosien varrella tutustuneet muun muassa sarjayrittäjä Peter Weijmarshauseniin, joka on tehnyt pioneerityötä 3D-tulostuksen muuntamisessa kansainväliseksi liiketoiminnaksi. Peterin Humane Genomics -yritys kehittää keinotekoisia syöpäsoluja tuhoavia viruksia. Kontaktimme Egyptissä, 2019 perustettu EBBAMS (Egyptian British Bureau for Additive Manufacturing Services) tarjoaa 3D-tulostuksen valmistuspalveluita, suunnittelua ja koulutuspalveluita Egyptin teollisuusyhteisöille. Ranskalaisella keksijällä, muusikolla ja 3D-tulostuksen edelläkävijällä Laurent Bernadacilla on uudenlainen lähestymistapa sähköisiin instrumentteihin. Hän on luonut muun muassa 3Dvariuksen, kokonaan 3D-tulostuksen keinoin valmistetun sähköviulun. Tällä 3DStepin kanssa tuotetulla videolla 3DVarius soi Tampereen maisemissa.
Suomi mainittu!
Suomalaiset ja etenkin oma FAME-ekosysteemimme (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) olivat näkyvästi esillä Formnextissä. Pohjoismaiden yhteisponnistus, Nordic Pavillion kutsui osallistujia tutustumaan Suomen, Norjan ja Tanskan 3D-tulostustarjontaan.
Suomi on kansainvälisesti vertaillen erittäin hyvässä kilpailuasemassa erityisesti lisäävän valmistuksen palvelutarjonnassa. Pohjoismailla on vahva asema myös 3D-tulostuksen kestävän kehityksen mallimaina, muun muassa materiaali- ja energiankäytön tehokkuuden saralla.
Messuilla käytiin suuri määrä hyviä keskusteluja liittyen moniin lisäävän valmistuksen teemoihin. Keskustelut tarjoavat mahdollisuuksia uusiin asiakkuuksiin, kumppanuuksiin ja arvoketjuihin. Erityistä kiinnostusta herättivät tänä vuonna mm. erittäin pienet tuotteet (mikrotulostus) sekä keraamien tulostus. Suosituksi osoittautui myös tapahtumassa jakamamme ”A hundred 3D printing examples 2023” -kirjanen. Kirjan sähköiseen version voit tutustua tästä.
Konkretiaa, konkretiaa, konkretiaa
Yksi päällimmäisistä asioista, jotka Formnext-messuista jäi käteen, oli kävijöiden kiinnostus konkretiaa kohtaan. 3D-tulostukseen liittyy paljon tulevaisuuden lupausta, nostatusta ja vähän mystiikkaakin – toki ihan aiheestakin – mutta lopulta yksi tuote voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa. Formnext-kävijöitäkin kiinnosti tietää, millaisia tuotteita esimerkiksi me 3DStepillä käytännössä valmistamme.
Siksikin oli hyvä, että olimme panostaneet tapamme mukaan konkreettisten asiakastarinoiden esittelyyn. Tänä vuonna kiinnostusta herätti omalla osastollamme erityisesti metallituotteiden sarjavalmistus. Messukävijät saivat katsella, käännellä ja hypistellä tuotteita, joita olemme valmistaneet muun muassa kuormaaja- ja työlaitevalmistaja Avant Tecnolle, pintakäsittelyn ja tarkkuushionnan erikoisosaaja Mirkalle, radiopäätelaitteita toimittavalle ja huoltavalle Senopille, sekä Valmetin automaatiojärjestelmät-liiketoimintalinjalle.
Asiakastarinoilla pääsimme todella erottautumaan, sillä niiden esittely on 3D-tulostustapahtumissa edelleen jossain määrin poikkeuksellista. Useimmiten messuilla esitellään yleisluontoisia mallikappaleita ja mahdollisimman näyttäviä demoja. Suomen ja 3DStepin vahvuutena on maanläheinen lisäarvo, joka konkretisoituu mm. juuri konkreettisissa tuote-esimerkeissä.
Nähdään 2024!
Formnext-messut ovat olleet jo monena vuonna yksi 3D-tulostusalan toimijoiden vuoden kohokohdista. Siksi olemme merkinneet kalenteriin jo ensi vuoden tapahtumankin, ja suosittelemme lämpimästi muitakin aiheesta kiinnostuneita tekemään samoin.
Ensi vuonna Formnext järjestetään 19.–22.11.2024, tuttuun tapaan Frankfurt am Mainissa, Saksassa. Toivottavasti nähdään siellä!
Messutunnelmia videolla