3D-tulostuksen neljä lähtötilannetta – mihin oma organisaationne kuuluu?

3D-tulostuksesta kiinnostuneiden organisaatioiden lähtötilanteet voidaan jakaa karkeasti neljään luokkaan. Jako perustuu kahteen pohjakysymykseen: onko organisaatiolla jo kokemusta 3D-tulostuksen hyödyntämisestä, ja halutaanko 3D-tulostusta hyödyntää jatkossa nykyisiin vain uusiin tuotteisiin. Oman lähtötilanteen tunnistaminen auttaa löytämään oikeanlaisen tiedon ja etenemispolun äärelle.

3D-tulostuksen neljä lähtötilannetta

Lähtötilanne 1: Käytämme jo 3D-tulostusta, ja haluamme parantaa nykyisiä tuotteita tai toimintaa 3D-tulostuksen avulla

3D-tulostuksen perusasiat ovat teillä todennäköisesti jo hallussa. Parannuksia nykyisiin tuotteisiin, tuotekehitykseen tai valmistukseen voidaan hakea esimerkiksi vaihtamalla materiaalia, tulostinta tai jälkikäsittelyä, optimoimalla tuotetta, tuotannon ratkaisuilla, tai päivittämällä jopa koko toimintamallia.

3D-tulostus kehittyy valtavin harppauksin, joten jos viimeksi olitte yhteydessä palveluntarjoajaan kaksi tai kolme vuotta sitten, tarjonta on todennäköisesti ehtinyt muuttua merkittävästi.

Esimerkiksi 3DStepin konekanta täydentyi viime vuonna Suomen ensimmäisellä suljetun jauhekierron 3D-metallitulostimella, muovimateriaalien valikoimaamme laajentaneella EOS P110 Velocis -muovitulostimella ja Suomen ensimmäisellä Mimaki-3D-täysväritulostimella.

Materiaalivaihtoehdoista voit lukea lisää esimerkiksi täältä: metallien tulostus ja materiaalivalikoima, muovien tulostus ja materiaalivalikoima ja täysväritulostus.  

Lähtötilanne 2: Käytämme jo 3D-tulostusta nykytuotteissa, ja haluamme hyödyntää 3D-tulostusta innovatiivisesti uusien tuotteiden kehityksessä

Myös teidän yrityksessänne todennäköisesti tiedetään 3D-tulostuksen perusteet. Kertyneen kokemuksen hyödyntäminen uusissa tuotteissa vaatii luovaa ajattelua, ideointia, sparrailua ja rohkeaa protoilua, sekä erityisesti osaajien uudenlaista yhteistyötä. Mikä on rohkein tapanne hyödyntää 3D-tulostusta?

Tätä tarkoitusta varten järjestämme ketteriä LOIKKA-tapahtumia, joissa kahden tunnin tiimityöskentelyn tuloksena on 1) uutta tietoa 3D-tulostuksesta 2) uusia ideoita 3) uusia tuotekonsepteja sekä 4) toimintasuunnitelma.

Tarjoamme myös 3D-tulostuksen suunnittelupalvelua ideoinnista mallinnukseen, prototyyppeihin, testaukseen ja tuotantoon.

Jos nykyisiä tuotteitanne valmistetaan vain tietystä materiaalista, uusien tuotteiden kohdalla ajattelua voi laajentaa myös muihin materiaalivaihtoehtoihin. Niiden ominaisuuksista ja mahdollisuuksista löydät tietoa täältä: metallien tulostus ja materiaalivalikoima, muovien tulostus ja materiaalivalikoima ja täysväritulostus

Lähtötilanne 3: Emme vielä käytä 3D-tulostusta, mutta harkitsemme nykyisten tuotteiden valmistamista 3D-tulostuksella

Jos 3D-tulostus on organisaatiolle vielä tuntematonta maaperää, voi olla vaikea hahmottaa, miksi perinteiset menetelmät pitäisi vaihtaa verrattain uuteen, ”vasta” 1980-luvulla alkunsa saaneeseen tekniikkaan. Yksinkertainen vastaus on: ei kaikissa tapauksissa pidäkään.

3D-tulostus voi kuitenkin tuoda kätevän ratkaisun tilanteisiin, joissa tuotetta halutaan esimerkiksi keventää tai pienentää, haluttujen lisäominaisuuksien toteutus ei onnistu perinteisin menetelmin tai halutaan optimoida sarjakokoja. Koska 3D-tulostus on lisäävä valmistusmenetelmä, se tarjoaa usein myös merkittävää parannusta hävikin minimointiin ja vastuullisuuteen. Merkittäviä liiketoimintahyötyjä saa myös työkalujen, jigien, muottien ja varaosien valmistuksella 3D-tulostusta hyödyntäen.

Perinteiset valmistusmenetelmät ja 3D-tulostus eivät siis ole toisiaan poissulkevia, vaan täydentäviä. 3D-tulostukseen liittyy kuitenkin edelleen pinttyneitä myyttejä muun muassa tuotteiden kestävyydestä ja rajatuista käyttötarkoituksista. Asiakaspalautteet ja oma kokemuksemme kertovat kuitenkin toisenlaista tarinaa.

Lähtötilanne 4: Olemme uusi toimija ja haluamme valmistaa uudenlaisia tuotteita

Kun käytettävissä ei ole aiempaa vertailukohtaa omien tuotteiden valmistuksesta tai 3D-tulostuksen hyödyntämisestä, lasi kannattaa nähdä puoliksi täytenä. Puhdas pöytä antaa täydet mahdollisuudet kuvitella mitä tahansa ja toteuttaa parhaimmat asiat. Tämä pätee muun muassa start-up -yrityksiin, pivotointiin, keksijöihin ja niille, jotka haastavat perinteisiä toimintamalleja.

Asiantunteva kumppani osaa valmentaa ja sparrata sekä tarjota monipuolista tietoa ja koulutusta alkaen strategisesta pohdinnasta ja liiketoimintamalleista, aina konkretiaan ja yksityiskohtiin asti. Siksi olemme suunnitelleet omatkin koulutuspalvelumme niin, että ne tarjoavat kaiken tarvittavan 3D-tulostuksen perusteista täysimittaiseen hyödyntämiseen, ideasta liiketoimintaan.

Järjestämme myös ketteriä LOIKKA-tapahtumia, joissa kahden tunnin työskentelyn tuloksena on 1) uutta tietoa 3D-tulostuksesta, 2) uusia ideoita, 3) uusia tuotekonsepteja sekä 4) toimintasuunnitelma.

3D-tulostukseen uutena tutustuvia varten olemme koonneet yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä. Tämän lisäksi suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä tiimiimme – autamme mielellämme kaikissa 3D-tulostuksen tarpeissa.

Edellinen
Edellinen

3DStepin asiakastarinoiden valitut palat – lue ja löydä inspiraatiota omaan 3D-tulostukseen

Seuraava
Seuraava

Viisi syytä, miksi 3D-tulostus on vastuullisuuden ytimessä juuri nyt